Att tvätta eller inte tvätta jeansen

 

Den som införskaffat sig ett par rå denim jeans och vill gå igenom processen att själv slita fram sin alldeles egna jeans behöver hitta alternativ till vanlig vattentvätt. Likaså den som är rädd om sina nyinköpta jeans färg och kvalitet.

Tvätta inte dina jeans
Att inte tvätta sina jeans är lättare sagt än gjort. Men man kan mycket väl ha inställningen att inte tvätta sina jeans om det inte verkligen behövs. På det kommer man långt med följande tips:

  • Har jeansen börjat lukta? Lägg dem i frysen. Ofta är det bakterier som luktar och de klarar sällan minusgrader. Vik jeansen och lägg dem i en förslutningsbar plastpåse som stoppas i frysen över natten. På så vis kan bakterier motverkas.
  • Häng ut för vädring. Ett annat sätt att fräscha upp sina jeans är att vända dem ut och in. Häng sedan ut dem utomhus för vädring några timmar.
  • Enskilda fläckar kan tas bort för sig. Använd en enkel våtservett eller liten trasa för att ta bort enskilda fläckar, men var försiktig med vattnet. I värsta fall byts fläcken ut mot en blekare fläck som uppstått när jeansfärgen blekts just på området.

Fördelar med kemtvätt
Många jeanstillverkare rekommenderar att första tvätten sker med kemtvätt istället för vattentvätt. Kemtvätten förstör inte lika mycket av ursprungsfärgerna och riskerar inte heller att krympa jeansen.

Jeans ska inte torktumlas
En torktumlare ger ofta ett stort slitage på de material som torktumlas. När det gäller jeans vill man gärna ha kontroll över slitningen, medan torktumlaren kommer slita dem både märkligt och onaturligt. Jeansen riskeras också att krympa i torktumlaren. Låt därför jeansen få undvika torktumlaren.